Viski i sve o viskiju
Kako je viski dobio ime? Kako se viski proizvodi?
Koji sve tipovi viskija postoje? Saznajte sve bitne
informacije o viskiju upravo na ovoj stranici.
Viski i sve o viskiju
Kako je viski dobio ime? Kako se viski proizvodi?
Koji sve tipovi viskija postoje? Saznajte sve bitne
informacije o viskiju upravo na ovoj stranici.
Šta je viski?
Viski (whisky/whiskey) je vrsta destilovanog alkoholnog pića napravljenog od
fermentisanih žitarica. Različita zrna koriste se za različite sorte, uključujući ječam, kukuruz,
raž i pšenicu. Viski tipično stari u drvenim bačvama, obično napravljenim od ugljenog belog hrasta.
Viski je striktno regulisano alkoholno piće širom sveta sa mnogo klasa i tipova.
Tipične ujedinjavajuće karakteristike različitih klasa i tipova su fermentacija zrna,
destilacija i starenje u drvenim buradima.
Šta je viski?
Viski (whisky/whiskey) je vrsta destilovanog alkoholnog pića napravljenog od fermentisanih žitarica. Različita zrna koriste se za različite sorte, uključujući ječam, kukuruz, raž i pšenicu. Viski tipično stari u drvenim bačvama, obično napravljenim od ugljenog belog hrasta.
Viski je striktno regulisano alkoholno piće širom sveta sa mnogo klasa i tipova. Tipične ujedinjavajuće karakteristike različitih klasa i tipova su fermentacija zrna, destilacija i starenje u drvenim buradima.
Etimologija – viski kao voda života
Reč viski, whisky (whiskey) je anglicizacija reči uisce (uisge) iz klasičnog Galskog jezika
što znači “voda” (sada se piše kao uisce u irskom gaelu i uisge u škotskom galskom jeziku).
Destilovani alkohol je poznat na latinskom kao aqua vitae (voda života). Ovo je bilo
prevedeno na stari Irski jezik kao uisce beatha (voda života), što je postalo
uisce beatha na irskom i uisge beatha na škotskom galskom jeziku.
Etimologija –
viski kao
voda života
Reč viski, whisky (whiskey) je anglicizacija reči uisce (uisge) iz klasičnog Galskog jezika što znači “voda” (sada se piše kao uisce u irskom gaelu i uisge u škotskom galskom jeziku). Destilovani alkohol je poznat na latinskom kao aqua vitae (voda života). Ovo je bilo prevedeno na stari Irski jezik kao uisce beatha (voda života), što je postalo uisce beatha na irskom i uisge beatha na škotskom galskom jeziku.
Istorijat viskija
Tačna istorija viskija i dan danas je predmet raznih debata,
pogotovu između suporotnih škotskih i irskih tvrdnji o njegovom poreklu.
Ispod možete videti najbitnije datume vezane za istoriju ovog zlatnog pića,
koji su obavijeni velom misterije i legendom, što “vodu života” čini
još specijalnijom i simbolički važnijom za različite kulture na svetu.
-
2000. pne
Drevna Mesopotamija
Verovatno je umetnost destilacije osnovana u drevnoj Mesopotamiji (današnji ekvivalent je
oblast koja pokriva delove Iraka i Sirije), i često se koristila kao način proizvodnje parfema. -
100.
Prvi pisani spisi o destilaciji
Ovde nalazimo prvi pisani zapis o destilaciji. Stari grčki filozof Aleksandar iz Afrodizija opisuje
proces destilovanja morske vode u čistu vodu za piće. Srednjevekovne civilizacije su razvijale svoje
tehnike tokom narednih vekova, mada i dalje ne stvarajući alkohol. -
500 - 1000.
Širenje znanja o destilaciji
Poznavanje destilacije se širilo u Evropu zajedno sa putujućim Mavrima početkom prvog
milenijuma nove ere. Proces pokreću oni u hrišćanskoj religiji, koristeći ga za proizvodnju sastojaka
za razne ceremonije, a takođe i lekove za grčeve u stomaku, paralize i velike boginje. -
1000 - 1200.
Poreklo viskija
Poreklo viskija započelo je još pre 1000 godina, kada je destilacija prešla iz kopnene Evrope
u Škotsku i Irsku putem putujućih monaha. Škotski i irski manastiri, bez vinograda i grožđa
na kontinentu, okreću se fermentaciji žita, što rezultira prvim destilacijama modernog viskija. -
1405.
Prvi pisani spisi o viskiju
Prvi pisani zapis o “viskiju” pojavljuje se u Irish Annals of Clonmacnoise, gde je napisano da je
vođa klana preminuo nakon što je “uzimao preteranu količinu aqua vitae (vode života)” na Božićno veče. -
1494.
Destilacija viskija kao sveprisutna aktivnost
Do ovog trenutka, destilacija viskija u Škotskoj je u potpunosti odomaćena, što je evidentno u zapisu
Exchequer Rolls of 1494, gde je kralj Džejms IV iz Škotske dodelio veliku količinu slada, odnosno
proklijalog žita “Za Friar Džona Kora, da po naredbi kralja, napraviti vodu života (aqua vitae). “ -
1536 - 1541.
Proizvodnja viskija i šira javnost
Proizvodnja viskija ušla je u fokus široj javnosti, nakon što je engleski kralj Henri VIII
raspustio manastire, čineći veliki broj monaha nezavisnim i time ih nagnao da tragaju za novim
načinima da zarade za svoj život. Destilacija je bila rešenje. -
Od 1600. pa nadalje
Dolazak viskija u Ameriku
Pošto su evropske kolonije počele da stižu u Ameriku, donele su sa sobom praksu destilovanja
viskija. Mnogi škotski i irski imigranti su se naselili na svojim novim teritorijama i vremenom su počeli
da destiluju svoje nove vrste zrna i kašu. -
1608.
Najstarija licencirana destilerija viskija
Destilerija Old Bushmills je licencirana u Severnoj Irskoj, i danas ima ponosnu
titulu najstarije licencirane destilerije viskija u svetu. -
1707 - 1725.
Nadimak "mesečina"
Akt Unije rezultirao je spajanjem kraljevstva Engleske i Škotske i time stvorio Veliku Britaniju,
a u narednim godinama, porezi su dramatično porasli. Engleski Porez na Slad iz 1725. godine
ozbiljno je ugrozio proizvodnju viskija i naveo je većinu škotskih destilerija da postanu angergraund i
proizvode viski noću, dajući tako viskiju najfiniji nadimak od svih – mesečina, odnosno “moonshine”. -
1775 - 1783.
Viski kao valuta
Posle višegodišnje proizvodnje sopstvenog viskija, i uvida u vrednost viskija za opštu populaciju,
destilatori su često koristili viski kao valutu tokom američkog revolucionarnog rata. -
1783.
Prva komercijalna destilerija
Prva komercijalna destilerija osnovana je u Luisvilu u Kentakiju na obali reke Ohajo od strane Evana Viliamsa.
-
1791.
"Viski porez"
Nova akciza je uvedena kako bi se pomoglo finansiranju duga iz Revolucionarnog rata.
Uvozne dažbine su već bile visoke, pa je naplaćena akciza na domaća proizvedena
destilovana alkoholna pića – prva ovog tipa od strane nove nacionalne vlade. Iako se porez
primenjivao na bilo kakvu vrstu destilovanog alkohola, viskija je bilo najpopularniji, pa je akciza
postala poznata kao “Viski porez (Whiskey Tax)”. -
1791 - 1794.
"Viski pobuna"
Nastupili su nemiri između poljoprivrednika i američke vlade koja je uskoro prerasla u ono što se
danas zove “Viski pobuna (Whiskey Rebellion)”. Poljoprivrednici su primorani da destiluju
svoj višak zrna u viski, i jedinstveni protest se okupio oko ove teme, naročito u zapadnim
zemljama u Pensilvaniji gde su federalni zvaničnici zastrašivani da bi odbili naplatu poreza.Pobuna je došla do svoje prekretnice u julu 1794. godine, kada je kuću poreskog inspektora,
generala Džona Nevila, napalo skoro 600 naoružanih muškaraca. Predsednik Vašington je
odgovorio tako što je uputio oružanu silu od oko 13,000 vojnika da marširaju na zapad i odgovore
na bilo kakav otpor silom. Pobunjenici su se raspustili pre njihovog dolaska, ključni lideri bili
bezbedni, a masovni protest završio. -
1791 - 1794.
Tomas Džeferson i ukidanje poreza
Dok je fizička pobuna zaustavljena, protivljenje Viski Porezu se nastavilo i postalo značajno pitanje na
pratećim političkim izborima. Novoformirana Demokratsko-Republikanska stranka, koju je predvodio
Tomas Džeferson, obećao je ukidanje poreza ako bi bio izglasan da dođe na vlast, a kada je
Džeferson preuzeo funkciju 1801. godine, to je upravo i uradio. -
1820.
Džon Voker i Johnnie Walker
Određeni škotski trgovac po imenu Džon Voker (John Walker) počeo je proizvoditi svoj vlastiti viski
Johnnie Walker, koji će postati jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih brendova
škotskog viskija na svetu. Sam Džon Voker je bio trezvenjak, odnosno antialkoholičar. -
1823.
Prekidanje proizvodnje "mesečine"
Ujedinjeno Kraljevstvo prekinulo je proizvodnju “mesečine”, kada je škotskim destilerijama
dalo mogućnost legalizacije svojih operacija plaćanjem naknade. -
1823.
Proces kiselog mešanja
Ove godine je razvijen proces kiselog mešanja (sour mash) koji je razvio Dr. Džejms Krou na području
onoga što se sada naziva Woodford Reserve Distillery u Kentakiju u SAD. U tom procesu, u novu masu
se dodaje količina već utrošene kaše, a balans kiseline i živog kvasca koji je sadržan kontroliše rast stranih
bakterija, poboljšavajući konzistentnost između serija tako da je svaka bočica najbliža prethodnoj.
Ovo je napravilo revoluciju u načinu na koji se pravi burbon, a takođe je aktuelni zakonski zahtev za
proizvodnju Tennessee viskija. -
1831.
Nove tehnologije
Nakon stvaranja “kontinuiranog mirisa” i unapređenja tehnologije koja se bavi destilacijom, irski
pronalazač Aeneas Coffei je patentirao Coffei destilaciju i omogućio proizvođačima da efikasnije
proizvode viskije i po nižoj ceni. -
1840.
Burbonski viski
Okrug Starog Burbona je proizvodio “Old Bourbon County Whiskey” nekoliko godina; ime se koristilo da
se razlikuje od drugih viskija jer je Stari Burbon bio prvi viski od kukuruza na koji je većina ljudi naletela.
Tek 1840. godine zvanično je dobila ime Burbon (Bourbon), kada je destilator pod imenom Džejkob
Spirs prvi označio svoj proizvod kao “burbon viski”. -
1850.
Prvi mešani viski
Prvi mešani viski počinje da se proizvodi. Endru Ašer je pomešao viski tradicionalno destilovan sa
novom serijom proizvedenom u Coffei-u. Ašer je u tom procesu naišao na jak otpor tradicionalnih
irskih destilatora, od kojih su mnogi tvrdili da ova nova mešavina uopšte nije viski. Ipak, njegova
kompanija je postala prva koja je proizvodila i masovno prodavala flaširani mešoviti škotski viski,
a čak je postala popularan za uvoz u SAD nakon iznalaženja načina za distribuiranje mešanog viskija
sa kompanijom Nicholas & Co. 1853. godine. -
1920 - 1933.
Američka prohibicija i viski
Tokom ovih 13 godina era američke prohibicije je zabranila svu proizvodnju, prodaju i upotrebu
alkohola. Međutim, savezna vlada napravila je izuzetak: propisivanje lekovitog viskija od
strane lekara, koji se prodaje preko licencirane apoteke. (Tokom istog vremenskog perioda,
lanac apoteka Walgreens ovo je iskoristio u svoju korist, rastući od 20 prodavnica do skoro 400.) -
1964.
Popularnost burbona
Burbon je doživeo veliki uspon, pošto je američki Kongres proglasio burbonski viski zvaničnim
destilovanim alkoholnim pićem u zemlji. Takođe su definisali specifične propise koje treba ispuniti
kako bi se viski označio kao burbon.
Istorijat viskija
Tačna istorija viskija i dan danas je predmet
raznih debata, pogotovu između suporotnih
škotskih i irskih tvrdnji o njegovom poreklu.
Ispod možete videti najbitnije datume vezane
za istoriju ovog zlatnog pića, koji su obavijeni
velom misterije i legendom, što “vodu života”
čini još specijalnijom i simbolički važnijom
za različite kulture na svetu.
-
2000. pne
Drevna Mesopotamija
Verovatno je umetnost destilacije osnovana u drevnoj Mesopotamiji (današnji ekvivalent je oblast koja pokriva delove Iraka i Sirije), i često se koristila kao način proizvodnje parfema.
-
100.
Prvi pisani spisi o destilaciji
Ovde nalazimo prvi pisani zapis o destilaciji. Stari grčki filozof Aleksandar iz Afrodizija opisuje proces destilovanja morske vode u čistu vodu za piće. Srednjevekovne civilizacije su razvijale svoje tehnike tokom narednih vekova, mada i dalje ne stvarajući alkohol.
-
500 - 1000.
Širenje znanja o destilaciji
Poznavanje destilacije se širilo u Evropu zajedno sa putujućim Mavrima početkom prvog milenijuma nove ere. Proces pokreću oni u hrišćanskoj religiji, koristeći ga za proizvodnju sastojaka za razne ceremonije, a takođe i lekove za grčeve u stomaku, paralize i velike boginje.
-
1000 - 1200.
Poreklo viskija
Poreklo viskija započelo je još pre 1000 godina, kada je destilacija prešla iz kopnene Evrope u Škotsku i Irsku putem putujućih monaha. Škotski i irski manastiri, bez vinograda i grožđa na kontinentu, okreću se fermentaciji žita, što rezultira prvim destilacijama modernog viskija.
-
1405.
Prvi pisani spisi o viskiju
Prvi pisani zapis o “viskiju” pojavljuje se u Irish Annals of Clonmacnoise, gde je napisano da je vođa klana preminuo nakon što je “uzimao preteranu količinu aqua vitae (vode života)” na Božićno veče.
-
1494.
Destilacija viskija kao sveprisutna aktivnost
Do ovog trenutka, destilacija viskija u Škotskoj je u potpunosti odomaćena, što je evidentno u zapisu Exchequer Rolls of 1494, gde je kralj Džejms IV iz Škotske dodelio veliku količinu slada, odnosno proklijalog žita “Za Friar Džona Kora, da po naredbi kralja, napraviti vodu života (aqua vitae). “
-
1536 - 1541.
Proizvodnja viskija i šira javnost
Proizvodnja viskija ušla je u fokus široj javnosti, nakon što je engleski kralj Henri VIII raspustio manastire, čineći veliki broj monaha nezavisnim i time ih nagnao da tragaju za novim načinima da zarade za svoj život. Destilacija je bila rešenje.
-
Od 1600. pa nadalje
Dolazak viskija u Ameriku
Pošto su evropske kolonije počele da stižu u Ameriku, donele su sa sobom praksu destilovanja viskija. Mnogi škotski i irski imigranti su se naselili na svojim novim teritorijama i vremenom su počeli da destiluju svoje nove vrste zrna i kašu.
-
1608.
Najstarija licencirana destilerija viskija
Destilerija Old Bushmills je licencirana u Severnoj Irskoj, i danas ima ponosnu titulu najstarije licencirane destilerije viskija u svetu.
-
1707 - 1725.
Nadimak "mesečina"
Akt Unije rezultirao je spajanjem kraljevstva Engleske i Škotske i time stvorio Veliku Britaniju, a u narednim godinama, porezi su dramatično porasli. Engleski Porez na Slad iz 1725. godine ozbiljno je ugrozio proizvodnju viskija i naveo je većinu škotskih destilerija da postanu angergraund i proizvode viski noću, dajući tako viskiju najfiniji nadimak od svih – mesečina, odnosno “moonshine”.
-
1775 - 1783.
Viski kao valuta
Posle višegodišnje proizvodnje sopstvenog viskija, i uvida u vrednost viskija za opštu populaciju, destilatori su često koristili viski kao valutu tokom američkog revolucionarnog rata.
-
1783.
Prva komercijalna destilerija
Prva komercijalna destilerija osnovana je u Luisvilu u Kentakiju na obali reke Ohajo od strane Evana Viliamsa.
-
1791.
"Viski porez"
Nova akciza je uvedena kako bi se pomoglo finansiranju duga iz Revolucionarnog rata. Uvozne dažbine su već bile visoke, pa je naplaćena akciza na domaća proizvedena destilovana alkoholna pića – prva ovog tipa od strane nove nacionalne vlade. Iako se porez primenjivao na bilo kakvu vrstu destilovanog alkohola, viskija je bilo najpopularniji, pa je akciza postala poznata kao “Viski porez (Whiskey Tax)”.
-
1791 - 1794.
"Viski pobuna"
Nastupili su nemiri između poljoprivrednika i američke vlade koja je uskoro prerasla u ono što se danas zove “Viski pobuna (Whiskey Rebellion)”. Poljoprivrednici su primorani da destiluju svoj višak zrna u viski, i jedinstveni protest se okupio oko ove teme, naročito u zapadnim zemljama u Pensilvaniji gde su federalni zvaničnici zastrašivani da bi odbili naplatu poreza.
Pobuna je došla do svoje prekretnice u julu 1794. godine, kada je kuću poreskog inspektora, generala Džona Nevila, napalo skoro 600 naoružanih muškaraca. Predsednik Vašington je odgovorio tako što je uputio oružanu silu od oko 13,000 vojnika da marširaju na zapad i odgovore na bilo kakav otpor silom. Pobunjenici su se raspustili pre njihovog dolaska, ključni lideri bili bezbedni, a masovni protest završio.
-
1791 - 1794.
Tomas Džeferson i ukidanje poreza
Dok je fizička pobuna zaustavljena, protivljenje Viski Porezu se nastavilo i postalo značajno pitanje na pratećim političkim izborima. Novoformirana Demokratsko-Republikanska stranka, koju je predvodio Tomas Džeferson, obećao je ukidanje poreza ako bi bio izglasan da dođe na vlast, a kada je Džeferson preuzeo funkciju 1801. godine, to je upravo i uradio.
-
1820.
Džon Voker i Johnnie Walker
Određeni škotski trgovac po imenu Džon Voker (John Walker) počeo je proizvoditi svoj vlastiti viski Johnnie Walker, koji će postati jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih brendova škotskog viskija na svetu. Sam Džon Voker je bio trezvenjak, odnosno antialkoholičar.
-
1823.
Prekidanje proizvodnje "mesečine"
Ujedinjeno Kraljevstvo prekinulo je proizvodnju “mesečine”, kada je škotskim destilerijama dalo mogućnost legalizacije svojih operacija plaćanjem naknade.
-
1823.
Proces kiselog mešanja
Ove godine je razvijen proces kiselog mešanja (sour mash) koji je razvio Dr. Džejms Krou na području onoga što se sada naziva Woodford Reserve Distillery u Kentakiju u SAD. U tom procesu, u novu masu se dodaje količina već utrošene kaše, a balans kiseline i živog kvasca koji je sadržan kontroliše rast stranih bakterija, poboljšavajući konzistentnost između serija tako da je svaka bočica najbliža prethodnoj. Ovo je napravilo revoluciju u načinu na koji se pravi burbon, a takođe je aktuelni zakonski zahtev za proizvodnju Tennessee viskija.
-
1831.
Nove tehnologije
Nakon stvaranja “kontinuiranog mirisa” i unapređenja tehnologije koja se bavi destilacijom, irski pronalazač Aeneas Coffei je patentirao Coffei destilaciju i omogućio proizvođačima da efikasnije proizvode viskije i po nižoj ceni.
-
1840.
Burbonski viski
Okrug Starog Burbona je proizvodio “Old Bourbon County Whiskey” nekoliko godina; ime se koristilo da se razlikuje od drugih viskija jer je Stari Burbon bio prvi viski od kukuruza na koji je većina ljudi naletela. Tek 1840. godine zvanično je dobila ime Burbon (Bourbon), kada je destilator pod imenom Džejkob Spirs prvi označio svoj proizvod kao “burbon viski”.
-
1850.
Prvi mešani viski
Prvi mešani viski počinje da se proizvodi. Endru Ašer je pomešao viski tradicionalno destilovan sa novom serijom proizvedenom u Coffei-u. Ašer je u tom procesu naišao na jak otpor tradicionalnih irskih destilatora, od kojih su mnogi tvrdili da ova nova mešavina uopšte nije viski. Ipak, njegova kompanija je postala prva koja je proizvodila i masovno prodavala flaširani mešoviti škotski viski, a čak je postala popularan za uvoz u SAD nakon iznalaženja načina za distribuiranje mešanog viskija sa kompanijom Nicholas & Co. 1853. godine.
-
1920 - 1933.
Američka prohibicija i viski
Tokom ovih 13 godina era američke prohibicije je zabranila svu proizvodnju, prodaju i upotrebu alkohola. Međutim, savezna vlada napravila je izuzetak: propisivanje lekovitog viskija od strane lekara, koji se prodaje preko licencirane apoteke. (Tokom istog vremenskog perioda, lanac apoteka Walgreens ovo je iskoristio u svoju korist, rastući od 20 prodavnica do skoro 400.)
-
1964.
Popularnost burbona
Burbon je doživeo veliki uspon, pošto je američki Kongres proglasio burbonski viski zvaničnim destilovanim alkoholnim pićem u zemlji. Takođe su definisali specifične propise koje treba ispuniti kako bi se viski označio kao burbon.
Proces proizvodnje viskija
Principi u procesu destilacije viskija su se malo promenili za poslednjih 200 godina.
Potrebno je samo tri osnovna sastojka – voda, ječam i kvasac. Tehnologija sada
pomaže procesu proizvodnje, ali tradicionalno postoji pet stepena u procesu proizvodnje
– proizvodnja slada, komljenje, fermentacija, destilacija i sazrevanje.
Proces
proizvodnje
viskija
Principi u procesu destilacije viskija su se malo promenili za poslednjih 200 godina. Potrebno je samo tri osnovna sastojka – voda, ječam i kvasac. Tehnologija sada pomaže procesu proizvodnje, ali tradicionalno postoji pet stepena u procesu proizvodnje – proizvodnja slada, komljenje, fermentacija, destilacija i sazrevanje.
Viski vrste
Najznačajniji destilati viskija potiču iz Škotske, Irske i SAD.
Škotski viski ili „Scotch“, destilira se dva do tri puta. Nakon destilacije ostavlja se da
odstoji isključivo u bačvama od hrastovog drveta najmanje tri godine i jedan dan.
Irski viski spada u skupinu viskija koji odišu svojom pitkošću i mekoćom. Uglavnom se pravi od
mešavine sladovanog i ne sladovanog ječma. Kako bi poneo epitet Irskog viskija zakonom je određeno
kako minimalno tri godine mora da odleži u hrastovom drvetu.
Postoje dve vrste američkog viskija – “straight” i “blend”. Najpoznatiji od svih vrsta “straight” je Bourbon,
koji nosi naziv regije u kojoj se proizvodi, u Saveznoj državi Kentaki. Zahteve koje ovaj viski
mora ispuniti pre izlaska na tržište je: minimalno mora da odstoji dve godine, da sadrži minimalno 51%
kukuruza, da mora biti proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, i ležati propisano razdoblje u
hrastovom drvetu.
Klikom na dugmiće ispod možete dobiti uvid u tipove viskija iz tri navedene zemlje.
Viski vrste
Najznačajniji destilati viskija
potiču iz Škotske, Irske i SAD.
Škotski viski ili „Scotch“, destilira se dva do tri puta. Nakon destilacije ostavlja se da odstoji isključivo u bačvama od hrastovog drveta najmanje tri godine i jedan dan.
Irski viski spada u skupinu viskija koji odišu svojom pitkošću i mekoćom. Uglavnom se pravi od mešavine sladovanog i ne sladovanog ječma. Kako bi poneo epitet Irskog viskija zakonom je određeno kako minimalno tri godine mora da odleži u hrastovom drvetu. “Jameson”. Originalni Irski viski pravi se u kazanima.
Postoje dve vrste američkog viskija – “straight” i “blend”. Najpoznatiji od svih vrsta “straight” je Bourbon, koji nosi naziv regije u kojoj se proizvodi, u Saveznoj državi Kentaki. Zahteve koje ovaj viski mora ispuniti pre izlaska na tržište je: minimalno mora da odstoji dve godine, da sadrži minimalno 51% kukuruza, da mora biti proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, i ležati propisano razdoblje u hrastovom drvetu.
Klikom na dugmiće ispod možete dobiti uvid u tipove viskija iz tri navedene zemlje.
Abelour Single Malt 0.70 L
Aberlour je uvek dobar izbor – jedan od najboljih i najvrednijih Speyside maltova.
Ova dvostruka sazrela verzija je mešavina ukusa dobijenih iz tradicionalnih hrastova i šeri bačva,
bogatog ukusa sa notama voćnog i slatkog ukusa.
Ardbeg Islay 12. Y.O. Single Malt 0.70 L
Za ljubitelje viskija sa notom treseta, 10 godina star Ardbeg je
single malt koji dostiže najviši nivo kvaliteta na tržištu,
a poznavaoci iz destilerija u oblasti Islay će ovaj viski oceniti kao najmiliji. Odlikuje ga dominatna aroma treseta i složeni sladni ukus.
Ponosni nosilac Whisky Bible nagrade za 2012 godinu – Najbolja single malt viski godine, u kategoriji10 godina ili mlađi.
Ballantine’s Malt 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Ballantine’s 12 godina starosti je bogata i kremasta mešavina viskija,
koji svoj ukus temelji na ukusa viskija iz regija Glenburgie, Miltonduff i Scapa.
Ballantine’s Finest Blended 0.70 L
Mešavina sa više od 50 pojedinačnih viskija sa posebnim naglaskom na Miltonduff i Glenburgie, kao i 4 pojedinačna žitarična viskija.
Ballantine finest je glatka, zadovoljavajuća i moderna mešavina, vrlo popularna na tržištima širom sveta.
Balvenie Doublewood 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jedan od klasika u kategoriji viskija “za posle večere” u Engleskoj. Balvenie Doublewood svoju dodatnu složenost
i bogatstvo ukusa dolaze kao rezultat dodatnog sazrevanja u svježim bačvama šerija.
Caol Ila 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Ovaj dvanaestogodišnji viski je najavio ozbiljnu nastup Caol Ila destilerija na tržištu.
Nastao je u junu 2002. godine. Svetlo smeđe boje sa prepoznatljivim crtom Caol Ila dima,
svežeg ukusa sa istaknutim biljnom aromom.
Cardhu 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jedan od voljenijih single malt viskija u svetu, Cardhu je lagan sa čistimo svežinom hrasta
i slatkim sladom koji podseća na domaće slatkiše, ovo je viski za sladokusce.
Cardhu je najprodavaniji singl malt viski u Španijij, s mekim i slatkim ukusom
savršeno odgovara za tople klime.
Idealno piće za leto.
Chivas Regal 12 Y.O. Blended 0.70 L
„Mešavina za odrasle, za ljude koji su ostvareni i spremni za uživanje u svom uspehu. Slatko, ali ne i prezasićeno.
Pun ukus, ali ne i težak. Uravnotežen. Ukupna ocena 9/10″
– Pol Pacult iz Whisky Magazina, april 2010
Cragganmore 12 Y.O. Single Malt 0.75 L
Predstavnik klasičnih malt škotskih viskija iz regije Speyside je
bogatog i začinjenog ukusa, sa vrlo zadovoljavajućom
kompleksnošću i sa aromom šerija u osnovi.
Dalwhinnie Single Malt 0.70 L
Dalvhinnie od 15 godina je dobar uvod u zadovoljstva singl malt viskija – elegantan, glatke teksture sa laganim,
voćnim osecajem koji ostavlja na nepca, sa laganim mirisom vresa. Pripada skupu klasičnih Diageo malt viskija.
Dewar’s White Label Blended 0.70 L
Uprkos činjenici da je mešavina prilično jasno bledo žute boje, Dewar White Label ostaje vrlo popularna mešavina.
Kao potvrda kvaliteta, Dewar viskiji su osvojili više od 400 nagrada i medalja u više od 20 zemalja.
Dewar’s 12 Y.O. Blended 0.70 L
Dewarova dvanaestogodisnja mešavina je poznata i pod nazivom „Dvostruko ostareli” zbog šestomesečnog sjedinjavanja
sa hrastovom bačvom odmah nakon početnog sazrevanja i mešanja. Dewar je jedan nagrađivanijih svetskih viskija,
zajedno sa nedavno osvojenom Monde Grand Gold nagradom.
Famous Grouse Blended 1.0 L
Litrska boca za jedan od najpopularnijih viskija Famous Grouse. Prvi put napravljen 1860. godine,
najpopularniji Škotski viski od 1980. godine a tu titulu drži još uvek od 2010. godine.
Glen Grant The Major’s Reserve Single Malt 0.70 L
Glen Grant je viski bez višegodišenjeg sazrevanja, fokusiran na misiju destilerije da promoviše lagan i
jednostavan viski za piće. Ovo je vrlo dostupan, pristupačn single malt idealan za početnike ili kao aperitiv.
Glenffidich 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jedan od najboljih svetskih najprodavanijih slada, poznati trokutasti. Boca Glenfiddich 12 yo je uvrštena u ponudu
u praktično svakom baru na svetu. Lagan i jednostavan za piće.
Glenffidich 18 Y.O. Single Malt 0.70 L
Elegantne note, lagano sladak, s mirisom jabuke i drveta. Glenfiddich 18 yo je
jak single malt viski dobrog ukusa i mirisa, koji ostaje izuzetno mekan i dugotrajan.
Glenffidich 15 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jako popularna Glenfiddich varijanta. U izradi se koristi Solera sistem kao i kod sazrevanja kvalitetnog šerija.
Ovaj petnaestogodišnji single malt prolazi kroz tri različite vrste drveta za bačve, objedinjenih zajedno
u jednoj drvenoj bačvi, koja je stalno puna do vrha kako bi se osigurao kvaliteta.
Glenkinchie 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Zamena za 10 godina star viski kao glavni adut i pokazatelj Lowland stila
među klasičnim maltovima. Glenkinchie 12 yo je malo punijeg i složenijeg ukusa.
Glenmorangie Nectar D’Or 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Glenmorangie Nektar d’Or sazreva u Sauternes bačvama tokom 12 godina.
Ukus je sladak i pikantan sa notama đumbira, muškatnog oraščića, sa aromom limuna i saća.
Glenmorangie Quinta Ruban 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Nadograđen krajem 2010, godine Glenmorangie Quinta Ruban sada nastupa sa dvanaestogodišnjim
pedigreom koja do 2010. godine nije postojala. Posebnu aromu dobija držanjem u bačvama porta.
Glenmorangie Original 10 Y.O. Single Malt 0.70 L
Poznatiji i kao „Original”, postavlja visoke standarde za sve “Highland” viskije.
Privukao je pažnju redizajnom ambalaže od pre nekoliko godina.
Lagano zagrevajući sa ugodnim začinskim notama.
Ulazak u uži izbor TWE nagrade za viski godine u 2013. godini.
Grant’s Ale Cask Finish Blended 0.70 L
William Grant & Sons njihov najprodavaniji blended viski u ex-Ale bačvama.
Naknadno su dodate sladne note i hmelj, na postojaći cvetni i medeni ukus.
Grant’s Sherry Cask Finish Blended 0.70 L
Još jedan blendiran viski od proizvođača Wiliam Grant & Sons sa odlicnim balansom.
Viski koji je ležao u Oloroso sherry bačvama, sa lakom i voćnom notom.
Grant’s Select Reserve Blended 0.70 L
Grants Select Reserve premium viski je savršen izbor za potrošače koji su sami u potrazi za novim iskustvima
ili kao odličan poklon. Select Reserve krasi jedinstvena aroma i ukus kroz kombinaciju slatkog, bogatog destilata treseta.
Grant’s Signature Blended 0.70 L
Mešavina jednostavana i lagana za piće od brenda Grants. Napravljena prema željama i očekivanjima šire publike.
Uprkos tome, Signature je i dalje prilično ukusan sa sladnim, kremastim notama meda.
Grant’s Family Reserve Blended 0.70 L
Moto porodice Grant od osnivanja je „Stand Fast”. I generacijama kasnije i dalje proizvode viski svetske klase.
Savršen poklon za prijatelja koji vas dobro poznaje.
2013 World Whiskies nagrada 2013 za najbolju viski mešavinu.
2011 Scotch Whisky Masters – zlatna medalja.
2009 International Wine & Spirits takmičenje – zlatna medalja
Highland Park 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Highland Park 12 godina star i dalje važi za zlatan standard kada su u pitanju malt viskiji,
a za druge destilerija predstavlja standard kojem teže. Uz ukusnu slatkoću i zagrevajuću, svilenkastu teksturu,
ovo je viski koji vas nikada neće izneveriti.
„Najbolji sveobuhvatni viski u svestrani u svetu malt viskija”
– po rečima poznavalaca. Nagrađeni za Malt meseca u junu 2014. godine.
Johnie Walker Black Blended 0.70 L
Johnnie Walker Black Label sa svojom kultnom četvorougaonom bocom predstavlja jedan od svetskih najprepoznatljivijih
škotskih viskija i jedan od omiljenih viskija kritičara Jim Murray (Whiskey Bible) za Black Label kaže sledeće
– „Ako postoji svilenkastiji osećaj na tržištu viskija danas, nisam ga našao: ova stvar je na najvišem nivou…
jedan od najvećih majstorskih svetskih viskija natrag u svoj svojoj složenosti”
Johnie Walker Red Naked Bottle Blended 1.0 L
Johnnie Walker Red Label je pokrenut u sadašnjem obliku od strane braće George i Alexander Walker u 1909,
do pre nekoliko godina je bio pod imenom Walker’s Special Old Highland Red Label. Braća su u mešavini koristili drugačiju vrstu viskija,
prikladniju za mešanje sa sodom umesto tada standardnih “težih” sorti i nazvali su ga po svom dedi, koji je započeo posao još 1820. godine.
Danas je u svetu najpopularniji viski i prodaje se na više od 200 tržišta širom sveta.
J & B Rare Blended 0.70 L
Jedno od najvećih imena na tržištu blendrianih alkoholnih pića, sa više od šest miliona prodatih flaša
godišnje širom sveta, Justerini & Brooks nikad ne omane da isporuči stil, kvalitet i punu vrednost za vaš novac.
Lagavulin 8 Y.O. Single Malt 0.70 L
Promovisan u spomen na dvestogodišnjicu od osnivanja Lagavulin destilerije od strane John Johnstonona u 1816 godine.
Ovaj osmogodišnji viski slatkim začinima koji pogotovo postaju istaknuti sa dodavanjem “kapi vode”,
je inspirisan posetom Alfred Barnarda destileriji 1880. godine kada je probao „Izuzetno fin”
viski u samoj destileriji. Sasvim prikladan znak način da se obeleži ovako bitna godišnjica.
Laphroaig Select Single Malt 0.70 L
Laphroaig Select je sazreva u Oloroso šeri drvetu u kombinaciji sa američkim belim hrastom kao i bačvama
koje se prvi put pune burbonom. Sve ovo daje smireniju i blagu verziju ovog Islay klasika.
Macallan Amber Single Malt 0.70 L
Predstavnik serije 1824. boje ćilibara. Sazrevajući u bačvama šerija i ukusom koji je izabran da bude jačeg i zasićenijeg ukusa nego
Gold ali suzdržaniji od viskija Sienna. Značajan pokazatelj onoga što Macallan može učiniti sa kvalitetnim hrastom.
Macallan Sienna Single Malt 0.70 L
Drugi najtamniji Macallan viski u seriji 1824, koji se sastoji od prirodno obojenih viskija koji se biraju na osnovu boje i ukusa.
Sazreo u bačvama šerija, ukus je balansiran izmedju bogate arome slatkog sasušenog voća sa lakšim, zasićenijim notama.
Monkey Shoulder Single Malt 0.70 L
Monkey Shoulder je mešavina tri različita single malt viskija – Glenfiddich, Balvenie i Kininvie –
odlično ide u miksu sa dodacima ili samostalno.
Gladak, sladak i vrlo pitak.
Oban 14 Y.O. Single Malt 0.70 L
Predstavnik Western Highland u Diageo Classic malt seriji,
Oban 14 yo je superiorni, čistokrvni voćni malt uz dašak vresa i aromom dima.
Old Smuggler Blended 0.70 L
Old Smuggler je mešani škotski viski sa istorijom koja doseže do 1835.godine.
Zasluga je krijumčara (smugglers) koji su rizikovali svoje živote i čast
kako bi preneli njegov fin i gladak ukus, dobijen je iz najboljih škotskih viskija.
Singleton 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Stidljiv pastuv u bogatoj ergeli braće Chivas. Voćnog ukusa, sa aromom šerija nikad nije dobio pažnju koju zaslužuje.
Miljenik i iskusnih mešača viskija kao i singl malt znalaca koji viski priznaju kad je sam u čaši, podjednako.
Strathisla 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Strathisla 12 YO – mekanih nota drveta, sa dodirom cvetnih nota i
danskog peciva. Ukus je sladak sa notama peciva sa cimetom,
pečene jabuke i voća. Duge voćne završnice.
Talisker 10 Y.O. Single Malt 0.70 L
Talisker 10yo kao verodostojni predstavnik ostrvske viski tradicije je kao deo Diageo Classic Malt serije
doživeo ogromni uspeh, koji i dalje raste kako sve više obožavatelja otkriva njegov intenzivan, peskovit karakter.
Kompletan u svim elementima.
“Uvek merilo kvaliteta. 90 bodova!” – Serge Valentin, whiskyfun.com
Teacher’s Blended 0.70 L
Stara boca, duga tradicija, kvalitet – Teacher’s mešavina prvi put napravljena 1832. godine od strane Williama Teachera.
The Glenlivet Founders Reserve Single Malt 0.70 L
Prvi u asortimanu velikog raspona brenda Glenlivet, nazvan u čast osnivača destilerije – George Smitha.
Klasični Glenlivet, s kremastim i voćnim karakterom koji je dodatno učvršćen pomoću bačvi
od američkog hrasta u kojima sazreva do viskija vrhunskog kvaliteta.
Bulleit Burbon 0.70 L
Sa ambalažom u stilu starih boca, Bulleit viski je razvio verne sledbenike u Velikoj Britaniji.
Visok sadržaj raži (oko 30%) daje ovom burbonu “začinjen” ukus.
Bulleit Rye 0.70 L
Raženi viski visokog kvaliteta dobijen boreći se sa procesom vrenja, proizveden gotovo u celosti od ražene kaše što ujedno
jedan od najvećih udela zabeležen kod viskija danas. Opore i začinjene arome, u potpunosti isporučuje pun ukus raži u svoj svojoj snazi.
Four Roses Single Barrel Bourbon 0.70 L
Izvanredan burbon iz jednog bureta od brenda Four Roses. Lepo uravnotežen i glatke je teksture kao svila.
Ukus sladak, bogat i moćan s vrlo privlačnim notom mente i začina.
Four Roses Bourbon 0.70 L
Vrlo popularan burbon, sazreva najmanje pet godina u hrastovim bačvama za dodatni glatkoću
i pažljivo odradjene mešavine za kontinuiran nivo glatkoće i kremastog ukusa.
Jack Daniel’s Winter Jack Tennessee whiskey 0.70 L
Posebno izdanje zimskog napitka od Jack Danielsa, izvorno napravljen za Nemačko tržište.
Idealan je da sam ili u kombinaciji sa jabukom, cimetom i klinčića, poslužen vruć otera hladnoću što je dalje moguće.
Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee whiskey 0.70 L
Posebno uokvirena boca Jack Danielsa za Single Barrel izdanje – bogatiji varijacija JD,
s manje slatkoće i više snage nego br.7. Favorit u barovima, cenjen među za ljubiteljima.
Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee whiskey 1.0 L
Izvorni, i najpoznatiji primerak, veliki prijatelj koka-kole – Jack Daniel’s No. 7 prati velika armija obožavatelja širom sveta,
zahvaljujući slatkom i glatkom ukusu koji proizilazi iz posebnog procesa omekšavanja ugljem i pre sazrevanja.
Jack Daniel’s Gentleman Jack Tennessee whiskey 0.7 L
Sa svojom dodatnom vrednošću, Gentleman Jack je dva puta obradjen ugljem,
pre i nakon procesa starenja, rezultirajući čistijim i bolje obrađenim završnim proizvodom.
Jim Beam White Bourbon 0.7 L
Pravljen po istoj formuli od 1795. godine i predstavlja velikana u svojoj kategoriji. Svoju zrelost dobija nakon
četiri godineu hrastovim bačvama dobijajući glatak, blag ukus sa nagoveštajima začina.
Jim Beam Honey Bourbon 0.7 L
Jim Beamov korak ka popularnoj ponudi pića u kombinaciji meda i viskija.
Napravljen od Jim Beamovog burbona i pravog zlatnog meda.
Karakterističan po notama vanile, karamele, meda i hrasta.
Preporučuje se za konzumaciju lagano rashlađen ili sa ledom.
Seagrams 7 Crown Blended 0.75 L
Jim Beamov korak ka popularnoj ponudi pića u kombinaciji meda i viskija.
Napravljen od Jim Beamovog burbona i pravog zlatnog meda.
Karakterističan po notama vanile, karamele, meda i hrasta.
Preporučuje se za konzumaciju lagano rashlađen ili sa ledom.
Wild Turkey Bourbon 0.75 L
81 procentni burbon proizveden od strane destilerije Wild Turkey.
Recept za ovaj burbon je napisao saradnik destilerije Eddie Russell, sin majstora viskija Jimmya.
U osnovi je destilat ražene kaše koja svoj ukusu u velikoj meri duguje bogatoj aromi dobijenoj od ležanja u bačvama šerija.
Woodford Reserve Distiller’s Select Bourbon 0.75 L
Bogatog i punog ukusa, Woodford Reserve je ukusan burbon, trostruko destilovan
za dodatnu glatkoću zajedno sa blagim notama sušenog voća i slatkih začina.
Idealan za posluživanje kao digestiv nakon večere, sa ledom, ili kao osnova za koktele.
Bushmills Irish Honey Single Malt 0.70 L
Bushmills viski zauzima važno mesto među pićima na mednoj bazi u svetu.
Ukus Bushmills viskija predstvalja slatki spoj i sklad, meda i začina s puno voćnih nota.
Bushmills Black Bush Single Malt 0.70 L
Boca bogate, tamne, irske mešavine, Bushmills Black Bush sadrži visok udeo trostruko
destilovanog malt viskija, sazrelog u Oloroso šeri bačvama tokom perioda od osam do deset godina.
Jameson Blended 1.0 L
Izuzetno popularan irski viski. Kvalitet koji je ovaj viski lansirao u sam vrh svetske scene je
dodatno poboljšan u poslednjih 10-15 godina, a inače je jedan od omiljenih viskija Jim Murray-a,
medjunarodnog poznavaoca viskija, koji je u svom vodiču za viskije – Whiskey Bible –
dodelio 95 bodova od mogužih 100, 2013 godine.
Tullamore Dew 12 Y.O. Blended 0.7 L
Dvanaestogodišnji irski viski omiljen na svim bescarinskim prodajnim mestima Tullamore Dew
Special Reserve svoj konačni rezultat duguje mešavini burbona i Oloroso šeri bačvama.
Tullamore Dew Blended 0.7 L
Tullamore Dew Irish mešavina je vrlo popularan, pogotovo u prekookeanskim tržištima, gde je drugi
odmah iza Jamesona. A svoj uspeh pored prijatnog ukusa duguje svojoj pristupačnosti i odnosu cene i kvaliteta.
Abelour Single Malt 0.70 L
Aberlour je uvek dobar izbor – jedan od najboljih i najvrednijih Speyside maltova.
Ova dvostruka sazrela verzija je mešavina ukusa dobijenih iz tradicionalnih hrastova i šeri bačva,
bogatog ukusa sa notama voćnog i slatkog ukusa.
Ardbeg Islay 12. Y.O. Single Malt 0.70 L
Za ljubitelje viskija sa notom treseta, 10 godina star Ardbeg je
single malt koji dostiže najviši nivo kvaliteta na tržištu,
a poznavaoci iz destilerija u oblasti Islay će ovaj viski oceniti kao najmiliji. Odlikuje ga dominatna aroma treseta i složeni sladni ukus.
Ponosni nosilac Whisky Bible nagrade za 2012 godinu – Najbolja single malt viski godine, u kategoriji10 godina ili mlađi.
Ballantine’s Malt 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Ballantine’s 12 godina starosti je bogata i kremasta mešavina viskija,
koji svoj ukus temelji na ukusa viskija iz regija Glenburgie, Miltonduff i Scapa.
Ballantine’s Finest Blended 0.70 L
Mešavina sa više od 50 pojedinačnih viskija sa posebnim naglaskom na Miltonduff i Glenburgie, kao i 4 pojedinačna žitarična viskija.
Ballantine finest je glatka, zadovoljavajuća i moderna mešavina, vrlo popularna na tržištima širom sveta.
Balvenie Doublewood 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jedan od klasika u kategoriji viskija “za posle večere” u Engleskoj. Balvenie Doublewood svoju dodatnu složenost
i bogatstvo ukusa dolaze kao rezultat dodatnog sazrevanja u svježim bačvama šerija.
Caol Ila 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Ovaj dvanaestogodišnji viski je najavio ozbiljnu nastup Caol Ila destilerija na tržištu.
Nastao je u junu 2002. godine. Svetlo smeđe boje sa prepoznatljivim crtom Caol Ila dima,
svežeg ukusa sa istaknutim biljnom aromom.
Cardhu 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jedan od voljenijih single malt viskija u svetu, Cardhu je lagan sa čistimo svežinom hrasta
i slatkim sladom koji podseća na domaće slatkiše, ovo je viski za sladokusce.
Cardhu je najprodavaniji singl malt viski u Španijij, s mekim i slatkim ukusom
savršeno odgovara za tople klime.
Idealno piće za leto.
Chivas Regal 12 Y.O. Blended 0.70 L
„Mešavina za odrasle, za ljude koji su ostvareni i spremni za uživanje u svom uspehu. Slatko, ali ne i prezasićeno.
Pun ukus, ali ne i težak. Uravnotežen. Ukupna ocena 9/10″
– Pol Pacult iz Whisky Magazina, april 2010
Cragganmore 12 Y.O. Single Malt 0.75 L
Predstavnik klasičnih malt škotskih viskija iz regije Speyside je
bogatog i začinjenog ukusa, sa vrlo zadovoljavajućom
kompleksnošću i sa aromom šerija u osnovi.
Dalwhinnie Single Malt 0.70 L
Dalvhinnie od 15 godina je dobar uvod u zadovoljstva singl malt viskija – elegantan, glatke teksture sa laganim,
voćnim osecajem koji ostavlja na nepca, sa laganim mirisom vresa. Pripada skupu klasičnih Diageo malt viskija.
Dewar’s White Label Blended 0.70 L
Uprkos činjenici da je mešavina prilično jasno bledo žute boje, Dewar White Label ostaje vrlo popularna mešavina.
Kao potvrda kvaliteta, Dewar viskiji su osvojili više od 400 nagrada i medalja u više od 20 zemalja.
Dewar’s 12 Y.O. Blended 0.70 L
Dewarova dvanaestogodisnja mešavina je poznata i pod nazivom „Dvostruko ostareli” zbog šestomesečnog sjedinjavanja
sa hrastovom bačvom odmah nakon početnog sazrevanja i mešanja. Dewar je jedan nagrađivanijih svetskih viskija,
zajedno sa nedavno osvojenom Monde Grand Gold nagradom.
Famous Grouse Blended 1.0 L
Litrska boca za jedan od najpopularnijih viskija Famous Grouse. Prvi put napravljen 1860. godine,
najpopularniji Škotski viski od 1980. godine a tu titulu drži još uvek od 2010. godine.
Glen Grant The Major’s Reserve Single Malt 0.70 L
Glen Grant je viski bez višegodišenjeg sazrevanja, fokusiran na misiju destilerije da promoviše lagan i
jednostavan viski za piće. Ovo je vrlo dostupan, pristupačn single malt idealan za početnike ili kao aperitiv.
Glenffidich 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jedan od najboljih svetskih najprodavanijih slada, poznati trokutasti. Boca Glenfiddich 12 yo je uvrštena u ponudu
u praktično svakom baru na svetu. Lagan i jednostavan za piće.
Glenffidich 18 Y.O. Single Malt 0.70 L
Elegantne note, lagano sladak, s mirisom jabuke i drveta. Glenfiddich 18 yo je
jak single malt viski dobrog ukusa i mirisa, koji ostaje izuzetno mekan i dugotrajan.
Glenffidich 15 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jako popularna Glenfiddich varijanta. U izradi se koristi Solera sistem kao i kod sazrevanja kvalitetnog šerija.
Ovaj petnaestogodišnji single malt prolazi kroz tri različite vrste drveta za bačve, objedinjenih zajedno
u jednoj drvenoj bačvi, koja je stalno puna do vrha kako bi se osigurao kvaliteta.
Glenkinchie 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Zamena za 10 godina star viski kao glavni adut i pokazatelj Lowland stila
među klasičnim maltovima. Glenkinchie 12 yo je malo punijeg i složenijeg ukusa.
Glenmorangie Nectar D’Or 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Glenmorangie Nektar d’Or sazreva u Sauternes bačvama tokom 12 godina.
Ukus je sladak i pikantan sa notama đumbira, muškatnog oraščića, sa aromom limuna i saća.
Glenmorangie Quinta Ruban 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Nadograđen krajem 2010, godine Glenmorangie Quinta Ruban sada nastupa sa dvanaestogodišnjim
pedigreom koja do 2010. godine nije postojala. Posebnu aromu dobija držanjem u bačvama porta.
Glenmorangie Original 10 Y.O. Single Malt 0.70 L
Poznatiji i kao „Original”, postavlja visoke standarde za sve “Highland” viskije.
Privukao je pažnju redizajnom ambalaže od pre nekoliko godina.
Lagano zagrevajući sa ugodnim začinskim notama.
Ulazak u uži izbor TWE nagrade za viski godine u 2013. godini.
Grant’s Ale Cask Finish Blended 0.70 L
William Grant & Sons njihov najprodavaniji blended viski u ex-Ale bačvama.
Naknadno su dodate sladne note i hmelj, na postojaći cvetni i medeni ukus.
Grant’s Sherry Cask Finish Blended 0.70 L
Još jedan blendiran viski od proizvođača Wiliam Grant & Sons sa odlicnim balansom.
Viski koji je ležao u Oloroso sherry bačvama, sa lakom i voćnom notom.
Grant’s Select Reserve Blended 0.70 L
Grants Select Reserve premium viski je savršen izbor za potrošače koji su sami u potrazi za novim iskustvima
ili kao odličan poklon. Select Reserve krasi jedinstvena aroma i ukus kroz kombinaciju slatkog, bogatog destilata treseta.
Grant’s Signature Blended 0.70 L
Mešavina jednostavana i lagana za piće od brenda Grants. Napravljena prema željama i očekivanjima šire publike.
Uprkos tome, Signature je i dalje prilično ukusan sa sladnim, kremastim notama meda.
Grant’s Family Reserve Blended 0.70 L
Moto porodice Grant od osnivanja je „Stand Fast”. I generacijama kasnije i dalje proizvode viski svetske klase.
Savršen poklon za prijatelja koji vas dobro poznaje.
2013 World Whiskies nagrada 2013 za najbolju viski mešavinu.
2011 Scotch Whisky Masters – zlatna medalja.
2009 International Wine & Spirits takmičenje – zlatna medalja
Highland Park 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Highland Park 12 godina star i dalje važi za zlatan standard kada su u pitanju malt viskiji,
a za druge destilerija predstavlja standard kojem teže. Uz ukusnu slatkoću i zagrevajuću, svilenkastu teksturu,
ovo je viski koji vas nikada neće izneveriti.
„Najbolji sveobuhvatni viski u svestrani u svetu malt viskija”
– po rečima poznavalaca. Nagrađeni za Malt meseca u junu 2014. godine.
Johnie Walker Black Blended 0.70 L
Johnnie Walker Black Label sa svojom kultnom četvorougaonom bocom predstavlja jedan od svetskih najprepoznatljivijih
škotskih viskija i jedan od omiljenih viskija kritičara Jim Murray (Whiskey Bible) za Black Label kaže sledeće
– „Ako postoji svilenkastiji osećaj na tržištu viskija danas, nisam ga našao: ova stvar je na najvišem nivou…
jedan od najvećih majstorskih svetskih viskija natrag u svoj svojoj složenosti”
Johnie Walker Red Naked Bottle Blended 1.0 L
Johnnie Walker Red Label je pokrenut u sadašnjem obliku od strane braće George i Alexander Walker u 1909,
do pre nekoliko godina je bio pod imenom Walker’s Special Old Highland Red Label. Braća su u mešavini koristili drugačiju vrstu viskija,
prikladniju za mešanje sa sodom umesto tada standardnih “težih” sorti i nazvali su ga po svom dedi, koji je započeo posao još 1820. godine.
Danas je u svetu najpopularniji viski i prodaje se na više od 200 tržišta širom sveta.
J & B Rare Blended 0.70 L
Jedno od najvećih imena na tržištu blendrianih alkoholnih pića, sa više od šest miliona prodatih flaša
godišnje širom sveta, Justerini & Brooks nikad ne omane da isporuči stil, kvalitet i punu vrednost za vaš novac.
Lagavulin 8 Y.O. Single Malt 0.70 L
Promovisan u spomen na dvestogodišnjicu od osnivanja Lagavulin destilerije od strane John Johnstonona u 1816 godine.
Ovaj osmogodišnji viski slatkim začinima koji pogotovo postaju istaknuti sa dodavanjem “kapi vode”,
je inspirisan posetom Alfred Barnarda destileriji 1880. godine kada je probao „Izuzetno fin”
viski u samoj destileriji. Sasvim prikladan znak način da se obeleži ovako bitna godišnjica.
Laphroaig Select Single Malt 0.70 L
Laphroaig Select je sazreva u Oloroso šeri drvetu u kombinaciji sa američkim belim hrastom kao i bačvama
koje se prvi put pune burbonom. Sve ovo daje smireniju i blagu verziju ovog Islay klasika.
Macallan Amber Single Malt 0.70 L
Predstavnik serije 1824. boje ćilibara. Sazrevajući u bačvama šerija i ukusom koji je izabran da bude jačeg i zasićenijeg ukusa nego
Gold ali suzdržaniji od viskija Sienna. Značajan pokazatelj onoga što Macallan može učiniti sa kvalitetnim hrastom.
Macallan Sienna Single Malt 0.70 L
Drugi najtamniji Macallan viski u seriji 1824, koji se sastoji od prirodno obojenih viskija koji se biraju na osnovu boje i ukusa.
Sazreo u bačvama šerija, ukus je balansiran izmedju bogate arome slatkog sasušenog voća sa lakšim, zasićenijim notama.
Monkey Shoulder Single Malt 0.70 L
Monkey Shoulder je mešavina tri različita single malt viskija – Glenfiddich, Balvenie i Kininvie –
odlično ide u miksu sa dodacima ili samostalno.
Gladak, sladak i vrlo pitak.
Oban 14 Y.O. Single Malt 0.70 L
Predstavnik Western Highland u Diageo Classic malt seriji,
Oban 14 yo je superiorni, čistokrvni voćni malt uz dašak vresa i aromom dima.
Old Smuggler Blended 0.70 L
Old Smuggler je mešani škotski viski sa istorijom koja doseže do 1835.godine.
Zasluga je krijumčara (smugglers) koji su rizikovali svoje živote i čast
kako bi preneli njegov fin i gladak ukus, dobijen je iz najboljih škotskih viskija.
Singleton 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Stidljiv pastuv u bogatoj ergeli braće Chivas. Voćnog ukusa, sa aromom šerija nikad nije dobio pažnju koju zaslužuje.
Miljenik i iskusnih mešača viskija kao i singl malt znalaca koji viski priznaju kad je sam u čaši, podjednako.
Strathisla 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Strathisla 12 YO – mekanih nota drveta, sa dodirom cvetnih nota i
danskog peciva. Ukus je sladak sa notama peciva sa cimetom,
pečene jabuke i voća. Duge voćne završnice.
Talisker 10 Y.O. Single Malt 0.70 L
Talisker 10yo kao verodostojni predstavnik ostrvske viski tradicije je kao deo Diageo Classic Malt serije
doživeo ogromni uspeh, koji i dalje raste kako sve više obožavatelja otkriva njegov intenzivan, peskovit karakter.
Kompletan u svim elementima.
“Uvek merilo kvaliteta. 90 bodova!” – Serge Valentin, whiskyfun.com
Teacher’s Blended 0.70 L
Stara boca, duga tradicija, kvalitet – Teacher’s mešavina prvi put napravljena 1832. godine od strane Williama Teachera.
The Glenlivet Founders Reserve Single Malt 0.70 L
Prvi u asortimanu velikog raspona brenda Glenlivet, nazvan u čast osnivača destilerije – George Smitha.
Klasični Glenlivet, s kremastim i voćnim karakterom koji je dodatno učvršćen pomoću bačvi
od američkog hrasta u kojima sazreva do viskija vrhunskog kvaliteta.
Bulleit Burbon 0.70 L
Sa ambalažom u stilu starih boca, Bulleit viski je razvio verne sledbenike u Velikoj Britaniji.
Visok sadržaj raži (oko 30%) daje ovom burbonu “začinjen” ukus.
Bulleit Rye 0.70 L
Raženi viski visokog kvaliteta dobijen boreći se sa procesom vrenja, proizveden gotovo u celosti od ražene kaše što ujedno
jedan od najvećih udela zabeležen kod viskija danas. Opore i začinjene arome, u potpunosti isporučuje pun ukus raži u svoj svojoj snazi.
Four Roses Single Barrel Bourbon 0.70 L
Izvanredan burbon iz jednog bureta od brenda Four Roses. Lepo uravnotežen i glatke je teksture kao svila.
Ukus sladak, bogat i moćan s vrlo privlačnim notom mente i začina.
Four Roses Bourbon 0.70 L
Vrlo popularan burbon, sazreva najmanje pet godina u hrastovim bačvama za dodatni glatkoću
i pažljivo odradjene mešavine za kontinuiran nivo glatkoće i kremastog ukusa.
Jack Daniel’s Winter Jack Tennessee whiskey 0.70 L
Posebno izdanje zimskog napitka od Jack Danielsa, izvorno napravljen za Nemačko tržište.
Idealan je da sam ili u kombinaciji sa jabukom, cimetom i klinčića, poslužen vruć otera hladnoću što je dalje moguće.
Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee whiskey 0.70 L
Posebno uokvirena boca Jack Danielsa za Single Barrel izdanje – bogatiji varijacija JD,
s manje slatkoće i više snage nego br.7. Favorit u barovima, cenjen među za ljubiteljima.
Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee whiskey 1.0 L
Izvorni, i najpoznatiji primerak, veliki prijatelj koka-kole – Jack Daniel’s No. 7 prati velika armija obožavatelja širom sveta,
zahvaljujući slatkom i glatkom ukusu koji proizilazi iz posebnog procesa omekšavanja ugljem i pre sazrevanja.
Jack Daniel’s Gentleman Jack Tennessee whiskey 0.7 L
Sa svojom dodatnom vrednošću, Gentleman Jack je dva puta obradjen ugljem,
pre i nakon procesa starenja, rezultirajući čistijim i bolje obrađenim završnim proizvodom.
Jim Beam White Bourbon 0.7 L
Pravljen po istoj formuli od 1795. godine i predstavlja velikana u svojoj kategoriji. Svoju zrelost dobija nakon
četiri godineu hrastovim bačvama dobijajući glatak, blag ukus sa nagoveštajima začina.
Jim Beam Honey Bourbon 0.7 L
Jim Beamov korak ka popularnoj ponudi pića u kombinaciji meda i viskija.
Napravljen od Jim Beamovog burbona i pravog zlatnog meda.
Karakterističan po notama vanile, karamele, meda i hrasta.
Preporučuje se za konzumaciju lagano rashlađen ili sa ledom.
Seagrams 7 Crown Blended 0.75 L
Jim Beamov korak ka popularnoj ponudi pića u kombinaciji meda i viskija.
Napravljen od Jim Beamovog burbona i pravog zlatnog meda.
Karakterističan po notama vanile, karamele, meda i hrasta.
Preporučuje se za konzumaciju lagano rashlađen ili sa ledom.
Wild Turkey Bourbon 0.75 L
81 procentni burbon proizveden od strane destilerije Wild Turkey.
Recept za ovaj burbon je napisao saradnik destilerije Eddie Russell, sin majstora viskija Jimmya.
U osnovi je destilat ražene kaše koja svoj ukusu u velikoj meri duguje bogatoj aromi dobijenoj od ležanja u bačvama šerija.
Woodford Reserve Distiller’s Select Bourbon 0.75 L
Bogatog i punog ukusa, Woodford Reserve je ukusan burbon, trostruko destilovan
za dodatnu glatkoću zajedno sa blagim notama sušenog voća i slatkih začina.
Idealan za posluživanje kao digestiv nakon večere, sa ledom, ili kao osnova za koktele.
Bushmills Irish Honey Single Malt 0.70 L
Bushmills viski zauzima važno mesto među pićima na mednoj bazi u svetu.
Ukus Bushmills viskija predstvalja slatki spoj i sklad, meda i začina s puno voćnih nota.
Bushmills Black Bush Single Malt 0.70 L
Boca bogate, tamne, irske mešavine, Bushmills Black Bush sadrži visok udeo trostruko
destilovanog malt viskija, sazrelog u Oloroso šeri bačvama tokom perioda od osam do deset godina.
Jameson Blended 1.0 L
Izuzetno popularan irski viski. Kvalitet koji je ovaj viski lansirao u sam vrh svetske scene je
dodatno poboljšan u poslednjih 10-15 godina, a inače je jedan od omiljenih viskija Jim Murray-a,
medjunarodnog poznavaoca viskija, koji je u svom vodiču za viskije – Whiskey Bible –
dodelio 95 bodova od mogužih 100, 2013 godine.
Tullamore Dew 12 Y.O. Blended 0.7 L
Dvanaestogodišnji irski viski omiljen na svim bescarinskim prodajnim mestima Tullamore Dew
Special Reserve svoj konačni rezultat duguje mešavini burbona i Oloroso šeri bačvama.
Tullamore Dew Blended 0.7 L
Tullamore Dew Irish mešavina je vrlo popularan, pogotovo u prekookeanskim tržištima, gde je drugi
odmah iza Jamesona. A svoj uspeh pored prijatnog ukusa duguje svojoj pristupačnosti i odnosu cene i kvaliteta.
Abelour Single Malt 0.70 L
Aberlour je uvek dobar izbor – jedan od najboljih i najvrednijih Speyside maltova.
Ova dvostruka sazrela verzija je mešavina ukusa dobijenih iz tradicionalnih hrastova i šeri bačva,
bogatog ukusa sa notama voćnog i slatkog ukusa.
Ardbeg Islay 12. Y.O. Single Malt 0.70 L
Za ljubitelje viskija sa notom treseta, 10 godina star Ardbeg je single malt koji dostiže najviši nivo kvaliteta na tržištu,
a poznavaoci iz destilerija u oblasti Islay će ovaj viski oceniti kao najmiliji. Odlikuje ga dominatna aroma treseta i složeni sladni ukus.
Ponosni nosilac Whisky Bible nagrade za 2012 godinu – Najbolja single malt viski godine, u kategoriji10 godina ili mlađi.
Ballantine’s Malt 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Ballantine’s 12 godina starosti je bogata i kremasta mešavina viskija,
koji svoj ukus temelji na ukusa viskija iz regija Glenburgie, Miltonduff i Scapa.
Ballantine’s Finest Blended 0.70 L
Mešavina sa više od 50 pojedinačnih viskija sa posebnim naglaskom na Miltonduff i Glenburgie, kao i 4 pojedinačna žitarična viskija.
Ballantine finest je glatka, zadovoljavajuća i moderna mešavina, vrlo popularna na tržištima širom sveta.
Balvenie Doublewood 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jedan od klasika u kategoriji viskija “za posle večere” u Engleskoj. Balvenie Doublewood svoju dodatnu složenost i bogatstvo ukusa dolaze kao rezultat dodatnog sazrevanja u svježim bačvama šerija.
Caol Ila 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Ovaj dvanaestogodišnji viski je najavio ozbiljnu nastup Caol Ila destilerija na tržištu. Pokrenut je u junu 2002. godine. Svetlo smeđe boje sa prepoznatljivim crtom Caol Ila dima, svežeg ukusa sa istaknutim biljnom aromom.
Cardhu 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jedan od voljenijih single malt viskija u svetu, Cardhu je lagan sa čistimo svežinom hrasta i slatkim sladom koji podseća na domaće slatkiše, ovo je viski za sladokusce. Cardhu je najprodavaniji single malt whisky u Španijij, s mekim i slatkim ukusom savršeno odgovara za tople klime. Cardhu je idealno piće za leto.
Chivas Regal 12 Y.O. Blended 0.70 L
„Mešavina za odrasle, za ljude koji su napravili svoje obrede prolaz i spremni za uživanje u svoj uspjeh. Slatko, ali ne i prezasićeno. Pun ukus, ali ne i težak. Uravnotežen. Ukupna ocena 9/10.„ – Pol Pacult iz Whisky Magazina, april 2010
Cragganmore 12 Y.O. Single Malt 0.75 L
Predstavnik klasičnih malt škotskih viskija iz regije Speyside je bogatog i začinjenog ukusa, sa vrlo zadovoljavajućom kompleksnošću i sa aromom šerija u osnovi.
Dalwhinnie Single Malt 0.70 L
Dalvhinnie od 15 godina je dobar uvod u zadovoljstva single malt viskija – elegantan, glatke teksture sa laganim, voćnim osecajem koji ostavlja na nepca sa laganim mirisom vresa. Pripada skupu klasičnih Diageo malt viskija.
Dewar’s White Label Blended 0.70 L
Uprkos činjenici da je mešavina prilično jasno blijedo žute boje, Dewar White Label ostaje vrlo popularna mešavina. Kao potvrda kvaliteta, Dewar viskiji su osvojili više od 400 nagrada i medalja u više od 20 zemalja.
Dewar’s 12 Y.O. Blended 0.70 L
Dewar-ova 12-godišnja mešavina je poznata i pod nazivom „Dvostruko ostareli” zbog 6 mesečnog sjedinjavanja sa hrastovom bačvom odmah nakon početng sazrevanja i mešanja. Dewar je jedan nagrađivanijih svetskih viskija, zajedno sa nedavno osvojenom Monde Grand Gold nagradom.
Famous Grouse Blended 1.0 L
Litrska boca za jedan od najpopularnijih viskija Famous Grouse. Prvi put napravljen 1860. godine, najpopularniji Škotski viski od 1980. godine a tu titulu drži još uvek od 2010. godine.
Glen Grant The Major’s Reserve Single Malt 0.70 L
Glen Grant je viski bez višeegodišenjeg sazrevanja, fokusiran na misiju destilerije da promoviše lagan i jednostavan viski za piće. Ovo je vrlo dostupan, pristupačn single malt idealan za početnike ili kao aperitiv.
Glenffidich 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jedan od najboljih svjetskih najprodavanijih slada, poznati trokutasti boca Glenfiddich 12yo-a je učvršćenje u praktički svakom baru na svijetu. Lagan i jednostavan za piće stvari ljubio po milijuna.
Glenffidich 18 Y.O. Single Malt 0.70 L
Elegantne note, lagano sladak, s mirisom jabuke i drveta. Glenfiddich 18yo je jak single malt viski dobrog ukusa i mirisa, koji ostaje izuzetno mekan i dugotrajan.
Glenffidich 15 Y.O. Single Malt 0.70 L
Jako popularna Glenfiddich varijanta. U izradi se koristi Solera sistem kao i kod sazrevanja kvalitetnog šerija. Ovaj 15-ogodišnji single malt prolazi kroz tri različite vrste drveta za bačve, objedinjenih zajedno u jednoj drvenoj bačvi, koja je stalno puna do vrha kako bi se osigurao kvaliteta.
Glenkinchie 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Zamena za 10 godina star viski kao glavni adut i pokayatelj Lowland stila među klasičnim maltovima. Glenkinchie 12 yo je malo punijeg i složenijeg ukusa.
Glenmorangie Nectar D’Or 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Glenmorangie Nektar d’Or sazreva u Sauternes bačvama tokom 12 godina. Ukus je sladak i pikantan sa notama đumbira, muškatnog oraščića, sa aromom limuna i saća.
Glenmorangie Quinta Ruban 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Nadograđen krajem 2010, godine Glenmorangie Quinta Ruban sada nastupa sa 12 godišnjim pedigreom koja do 2010 godine nijepostojala. Posebnu aromu dobija drzanjem u bačvama porta.
Glenmorangie Original 10 Y.O. Single Malt 0.70 L
Poznatiji i kao „Original”, postavlja visoke standarde za sve “Highland” viskije. Privukao je pažnju redizajnom ambalaže od pre nekoliko godina. Lagano zagrevajući sa ugodnim začinskim notama. Ulazak u uži izbor TWE-ve nagrade za viski godine u 2013. godini.
Grant’s Ale Cask Finish Blended 0.70 L
William Grant & Sons njihov najprodavaniji blended viski u ex-Ale bačvama. Oni su dodali dodatne sladni bilješke i nagovještaj hmelja, na ovaj cvjetnim i medenim duha.
Grant’s Sherry Cask Finish Blended 0.70 L
Još jedan blendiran viski od proizvođača Wiliam Grant & Sons sa odlicnim balansom. Viski koji je ležao u Oloroso sherry bačvama, sa lakom i voćnom notom.
Grant’s Select Reserve Blended 0.70 L
Grants Select Reserve premium viski je savršen izbor za potrošače koji su sami u potrazi za novim iskustvima ili kao odličan poklon. Select Reserve krasi jedinstvena aroma i ukus kroz kombinaciju slatkog, bogatog destilata treseta.
Grant’s Signature Blended 0.70 L
Mešavina jednostavana i lagana za piće od brenda Grants.Napravljena prema željama i očekivanjima šire publike. Uprkos tome, Signature je i dalje prilično ukusan sa sladnim, kremastim notama meda.
Grant’s Family Reserve Blended 0.70 L
Moto porodice Grant od osnivanja je „Stand Fast” , i generacijama kasnije i dalje proizvode viski svetske klase, držimo se naših reči i strpljivo kreiramo vodeće viskije u svetu. Savršen poklon za prijatelja koji vas dobro poznaje, i uprkos tome vas voli vas uprkos tome. 2013 World Whiskies nagrada 2013 za najbolju viski mešavinu. 2011 Scotch Whisky Masters – zlatna medalja. 2009 International Wine & Spirits takmičenje – zlatna medalja
Highland Park 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Highland Park 12 godina star i dalje važi za zlatan standard kada su u pitanju malt viskiji, a za druge destilerija predstavlja standard kojem teže. Uz ukusnu slatkoću i zagrevajuću, svilenkastu teksturu, ovo je viski koji vas nikada neće izneveriti. „Najbolji sveobuhvatni viski u svestrani u svetu malt viskija” – po rečima poznavalaca. Nagrađeni za Malt meseca u junu 2014. godine.
Johnie Walker Black Blended 0.70 L
Johnnie Walker Black Label sa svojom kultnom četvorougaonom bocom predstavlja jedan od svetskih najprepoznatljivijih škotskih viskija i jedan od omiljenih viskija kritičara Jim Murray (Whiskey Bible) za Black Label kaže sledeće – „Ako postoji svilenkastiji osećaj na tržištu viskija danas, nisam ga našao: ova stvar je na najvišem nivou… jedan od najvećih majstorskih svetskih viskija natrag u svoj svojoj složenosti”
Johnie Walker Red Naked Bottle Blended 1.0 L
Johnnie Walker Red Label je pokrenut u sadašnjem obliku od strane braće George i Alexander Walker u 1909, do pre nekoliko godina je bio pod imenom Walker’s Special Old Highland Red Label. Braća su u mešavini koristili drugačiju vrstu viskija, prikladniju za mešanje sa sodom umesto tada standardnih “težih” sorti i nazvali su ga po svom dedi, koji je započeo posao još 1820 godine. Danas je u svetu najpopularniji viski i prodaje se na više od 200 tržišta širom sveta.
J & B Rare Blended 0.70 L
Jedno od najvećih imena na tržištu blendrianih alkoholnih pića, sa više od šest miliona prodanih flaša godišnje širom sveta, Justerini & Brooks nikad ne omane da isporuči stil, kvalitet i punu vrednost za vaš novac.
Lagavulin 8 Y.O. Single Malt 0.70 L
Promovisan u spomen na 200. godišnjicu od osnivanja Lagavulin destilerije od strane John Johnston-ona u 1816 godine. Ovaj “osmogodišnji” viski slatkim začinima koji pogotovo postaju istaknuti sa dodavanjem “kapi vode”, je inspirisan posetom Alfred Barnard-a destileriji 1880. godine kada je probao „Izuzetno fin” viski u samoj destileriji. Sasvim prikladan znak način da se obeleži ovako bitna godišnjica.
Laphroaig Select Single Malt 0.70 L
Laphroaig Select je sazreva u Oloroso šeri drvetu u kombinaciji sa američkim belim hrastom kao i bačvama koje se prvi put pune burbonom. Sve ovo za rezultat ima smireniju i blagu verziju ovog Islay klasika.
Macallan Amber Single Malt 0.70 L
Predstavnik serije 1824 boje ćilibara. Sazrevajući u bačvama šerija i ukusom koji je izabran da bude jačeg i zasićenijeg ukusa nego “Gold” ali suzdržaniji od “Sienna”-e. Značajan pokazatelj onoga što Macallan može učiniti sa kvalitetnim hrastom.
Macallan Sienna Single Malt 0.70 L
Drugi najtamniji Macallan viski u seriji 1824, koji se sastoji od prirodno obojenih viskija koji se biraju na osnovu boje i ukusa. Sazreo u bačvama šerija, ukus je balansiran izmedju bogate arome slatkog sasušenog voća sa lakšim, zasićenijim notama.
Monkey Shoulder Single Malt 0.70 L
Monkey Shoulder je mešavina tri različita single malt viskija – Glenfiddich, Balvenie i Kininvie – odlično ide u miksu sa dodacima ili samostalno. Glatko, slatko i vrlo pitko.
Oban 14 Y.O. Single Malt 0.70 L
Predstavnik Western Highland u Diageo Classic malt seriji, Oban 14yo je superiorni, čistokrvni voćni malt uz dašak vresa i aromom dima.
Old Smuggler Blended 0.70 L
Old Smuggler je mešano viski duge tradicije, prvi put flaširan davne 1835. godine. Ime je dobio u čast leđa od Whiskey Smugglers koji trguje oko škotske otoke vratiti u one dane to je još uvijek popularna i danas, posebno u Argentini i Belgiji.
Singleton 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Stidljiv pastuv u bogatoj ergeli braće Chivas. Voćnog ukusa, sa aromom šerija nikad nije dobio pažnju koju zaslužuje. Miljenik i iskusnih mešača viskijia kao i single-malt znalaca koji viski priznaju kad je sam u čaši, podjednako.
Stratshila 12 Y.O. Single Malt 0.70 L
Redizajnirani Singleton, je od sada iz Dufftown-a, a dolazi kao zamena za dosadašnji Singleton iz Auchroisk-a . Ovo glatko i blago piće je osmišljeno kako bi privuklo nove uživaoce viskija iz kategorije single malt-ova, a njegova interesantna ambalaža je osigurao svoju popularnost kao poklon.
Talisker 10 Y.O. Single Malt 0.70 L
Talisker 10yo je kao verodostojni predstavnik ostrvske viski tradicije je kao deo Diageo Classic Malt serije doživeo ogromni uspeh, koji i dalje raste kako sve više obožavatelja otkriva njegov obalni, intenzivan, tresetni karakter. Kompletan u svim elementima. “Uvijek merilo kvaliteta. 90 bodova!” – Serge Valentin, whiskyfun.com
Teacher’s Blended 0.70 L
Stara boca, duga tradicija, kvalitet – Teacher’s mešavina prvi put napravljena 1832. godine od strane Williama Teacher-a.
The Glenlivet Founders Reserve Single Malt 0.70 L
Prvi u asortimanu velikog raspona brenda Glenlivet, nazvan u čast osnivača destilerije – George Smith-a. To je klasični Glenlivet, s kremastim i voćnim karakterom koji je dodatno učvršćuje pomoću bačvi “prvog punjenja” od američkog hrasta u kojima sazreva do viskija vrhinskog kvaliteta.
Bulleit Burbon 0.70 L
Sa ambalažom u stilu starih boca, Bulleit viski je razvio verne sledbenike u Velikoj Britaniji. Visok sadržaj raži (oko 30%) daje ovom burbonu “začinjen” ukus.
Bulleit Rye 0.70 L
Raženi viski visokog kvaliteta dobijen boreći se sa procesom vrenja, proizveden gotovo u celosti od ražene kaše što ujedno jedan od najvećih udela zabeležen kod viskija danas. Opore i začinjene arome, u potpunosti isporučuje pun ukus raži u svoj svojoj snazi.
Four Roses Single Barrel Bourbon 0.70 L
Izvanredan burbon iz jednog bureta od brenda Four Roses. Lepo uravnotežen i glatke je teksture kao svila. Ukus sladak, bogat i moćan s vrlo privlačnim notom mente i začina.
Four Roses Bourbon 0.70 L
Vrlo popularan burbon, sazreva najmanje pet godina u hrastovim bačvama za dodatni glatkoću i pažljivo odradjene mešavine za kontinuiran nivo glatkoće i kremastog ukusa.
Jack Daniel’s Winter Jack Tennessee whiskey 0.70 L
Posebno izdanje zimskog napitka od Jack Danielsa, izvorno napravljen za Nemačko tržište. Idealan je da sam ili u kombinaciji sa jabukom, cimetom i klinčića, poslužen vruć otera hladnoću što je dalje moguće.
Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee whiskey 0.70 L
Posebno uokvirena boca Jack Danielsa za Single Barrel izdanje – bogatiji varijacija JD, s manje slatkoće i više snage nego br.7. Favorit u barovima, cenjen među za ljubiteljima.
Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee whiskey 1.0 L
Izvorni, i najpoznatiji primerak, veliki prijatelj koka-kole – Jack Daniel’s No. 7 prati velika armija obožavatelja širom sveta,
zahvaljujući slatkom i glatkom ukusu koji proizilazi iz posebnog procesa omekšavanja ugljem i pre sazrevanja.
Jack Daniel’s Gentleman Jack Tennessee whiskey 0.7 L
Sa svojom dodatnom vrednošću, Gentleman Jack je dva puta obradjen ugljem, pre i nakon procesa starenja, rezultirajući čistijim i bolje obrađenim završnim proizvodom.
Jim Beam White Bourbon 0.7 L
Pravljen po istoj formuli od 1795. godine i predstavlja velikana u svojoj kategoriji. Svoju zrelost dobija nakon četiri godine u hrastovim bačvama dobijajući glatak, blag ukus sa nagoveštajima začina.
Jim Beam Honey Bourbon 0.7 L
Jim Beam-ov korak ka popularnoj ponudi pića u kombinaciji meda i viskija. Napravljen od Jim Beam-ovog burbona i pravog zlatnog meda. Karakterističan po notama vanile, karamele, meda i hrasta.
Preporučuje se za konzumaciju lagano rashlađen ili sa ledom.
Seagrams 7 Crown Blended 0.75 L
Jim Beam-ov korak ka popularnoj ponudi pića u kombinaciji meda i viskija. Napravljen od Jim Beam-ovog burbona i pravog zlatnog meda. Karakterističan po notama vanile, karamele, meda i hrasta. Preporučuje se za konzumaciju lagano rashlađen ili sa ledom.
Wild Turkey Bourbon 0.75 L
81 procentni burbon proizveden od strane destilerije Wild Turkey. Recept za ovaj burbon je napisao saradnik destilerije Eddie Russell, sin majstora viskija Jimmy-ja. U osnovi je destilat ražene kaše koja svoj ukusu u velikoj meri duguje bogatoj aromi dobijenoj od ležanja u bačvama šerija.
Woodford Reserve Distiller’s Select Bourbon 0.75 L
Bogatog i punog ukusa, Woodford Reserve je ukusan burbon, trostruko destilovan za dodatnu glatkoću zajedno sa blagim notama sušenog voća i slatkih začina. Idealan za posluživanje kao digestiv nakon večere, sa ledom, ili kao osnova za koktele.
Bushmills Irish Honey Single Malt 0.70 L
Bushmills viski zauzima važno mesto među pićima na mednoj bazi u svetu. Ukus Bushmills viskija predstvalja slatki spoj i sklad, meda i začina s puno voćnih nota.
Bushmills Black Bush Single Malt 0.70 L
Boca bogate, tamne, irske mješavine, Bushmills Black Bush sadrži visok udeo trostruko destilovanog malt viskija, sazrelog u Oloroso šeri bačvama tokom perioda od osam do deset godina.
Jameson Blended 1.0 L
Izuzetno popularan irski viski. Kvalitet koji je ovaj viski lansirao u sam vrh svetske scene je dodatno poboljšan u poslednjih 10-15 godina, a inače je jedan od omiljenih viskija Jim Murray-a, medjunarodnog poznavaoca viskija, koji je u svom vodiču za viskije – Whiskey Bible – dodelio 95 bodova od mogućih 100, 2013 godine.
Tullamore Dew 12 Y.O. Blended 0.7 L
Dvanaestogodišnji irski viski omiljen na svim bescarinskim prodajnim mestima Tullamore Dew Special Reserve svoj konačni rezultat duguje mešavini burbona i Oloroso šeri bačvama.
Tullamore Dew Blended 0.7 L
Tullamore Dew Irish mješavina je vrlo popularan, pogotovo u prekookeanskim tržištima, gde je drugi odmah iza Jameson-a. A svoj uspeh pored prijatnog ukusa duguje svojoj pristupačnosti i odnosu cene i kvaliteta.