5 brendova na slovo J – Whisky Fair Abeceda

Dragi ljubitelji zlatnog pića, u susret četvrtom po redu Viski sajmu pripremili smo seriju od 18 blog tekstova koji su namenjeni upoznavanju sa brendovima viskija koji su se mogli degustirati na tri prethodno održana Viski Sajma. U prethodne tri godine na jedinom Viski sajmu u Srbiji mogli ste degustirati viskije ukupno 60 brendova i preko 100 vrsta viskija. Podelili smo ih kroz 18 početnih slova abecede i pružili čitaocu na jednom mestu najbitnije informacije o svakom brendu viskija, kao i uvide u četiri najbitnije karakteristike viskija prilikom isprobavanja (boja, miris, ukus na nepcu i završnica) za svakog od njih. U osmom tekstu po redu pokriveno je 19 tipova viskija od 5 brendova viskija na početno slovo J – J&B, Jack Daniels, Jim Beam, Jameson i Johnnie Walker

1. J&B mešani
škotski viski

j-and-b-mešani-škotski-viski

J&B mešani škotski viski (J&B Rare; 70 cl) je mešani škotski viski koji kreira i razvija britanska kompanija Justerini & Brooks, gde je J&B Rare viski koji je inspirisan od strane Italijana, kreiran u Londonu i destilovan u Škotskoj. 

Ovaj viski je mešavina 42 single malt i single grain viskija koji su pažljivo mešani da bi se dobio suptilni, gladak i složeni ukus. U srcu J&B Rare viskija su single malt viskiji (viskiji destilovani u jednoj destileriji od 100% ječmenog slada) iz škotske oblasti Speyside,  prepoznate kao superiorne za pravljenje single malt viskija, koji ga čine svestranim, nepretencioznim viskijem u kojem se lako uživa.

Boja

Svetlo žuta boja.


Miris

Srednje jak miris sa notama oraha, jabuka i
karamele, pomorandžine kore i sladnog ječma.


Ukus na nepcu

Uravnotežen i zaobljen sa puno voća,
malo karamele i sladnog ječma.


Završnica

Srednje duga završnica sa notama
ukusa hrasta i cimeta.

2. Jack Daniels Tennessee
američki viski

jack-daniels-old-no-7-tenesi-americki-viski
2.1. Jack Daniels Old No. 7
Tennessee američki viski

Jack Daniels Old No.7 Tennessee američki viski (70 cl) je brend Tennessee viskija koji se proizvodu u Linčburgu, američkoj državi Tenesi od strane Jack Daniel Destillery, nazvane po osnivaču Jasperu Newtonu “Jack” Danielu, američkom proizvođaču viskija i biznismenu. Jack Daniels viski zadovoljava regulatorne kriterijume klasifikacije pića kao burbona, dok sama kompanija njega klasifikuje i prodaje kao Tennessee viski. 

Tennessee viski je klasifikovan kao burbon proizveden u državi Tenesi, dok zakoni države Tenesi dodatno na ove propise zahtevaju da se destilat viskija filtrira kroz ugalj od javora pre samog odležavanja. Upravo ovaj proces (Lincoln County Process) i odležavanje viskija u njihovim ličnim, pažljivo biranim burićima daje originalnom Jack Daniels Old No.7 viskiju slatku glatkoću po kojoj je on poznat širom sveta.


Boja

Zlatna boja ćilibara.


Miris

Lagani miris sa puno slatkoće i tragova
suvih začina, orašastih plodova i dodira dima.


Ukus na nepcu

Gladak i mekan ukus sa notama
milkšejka od banane, mešanim notama
orašastih plodova i dodirom karamele.


Završnica

Srednje duga, slatka sa malo slatkoće žitarica i hrasta.

jack-daniels-gentleman-jack-tenesi-americki-viski
2.2. Jack Daniels Gentleman Jack
Tennessee američki viski

Jack Daniels Gentleman Jack Tennessee američki viski (70 cl) je drugi tip viskija od branda Jack Daniels koji vam predstavljamo kroz Whisky Fair Abecedu brendova. Inspirisan originalnim proizvođačem i osnivačem, Gentleman Jack prolazi kroz drugo “omekšavanje” kroz ugalj od javora pre samog odležavanja kako bi se postigla izuzetna glatkoća. 

Rezultat ovog procesa je još čistiji i rafiniraniji krajnji proizvod viskija koji prikazuje impresivnu složenost i ukus.


Boja

Svetla boja ćilibara.


Miris

Lagani, suv miris hrasta sa notama
vanile, braon šećera, javora i jabuke. 


Ukus na nepcu

Sladak ukus vanile, koštunjavog voća i jabuka.


Završnica

Srednje duga sa notama suptilnog
hrasta koji se razvija u gladak voćni
završetak sa javorovim i cvetnim medom.

jack-daniels-single-barrel-select-tenesi-americki-viski
2.3. Jack Daniels Single Barrel
Select Tennessee američki viski

Jack Daniels Single Barrel Select Tennessee američki viski (70 cl) je treći tip viskija Jack Daniels-a koji vam predstavljamo kroz Whisky Fair Abecedu brendova i tekst namenjen brendovima na slovo J. Kao što i samo ime govori, kod Jack Daniels Single Barrel Select viskija svaka boca se flašira iz jednog bureta. Ovo znači da će boce točene iz jednog bureta malo varirati u ukusu od boca točenih iz drugih burića, gde svako bure daje svoje vlastite, jedinstvene note ukusa kako je svako bure izrađeno od stabala različitih hrastova.

Sve ovo čini Single Barrel Select viskijem slojevitih suptilnih nota karamele i začina uparenih sa voćnim notama i svežim aromama koji mu daju jedinstveni ukus.

Boja

Tamno crvena boja ćilibara.


Miris

Bogate i i čiste note hrasta i dobro
definisane arome mednog voća i sirupa. 


Ukus na nepcu

Inicalno začinjen, zatim ispraćen naletom
hrasta i meda i biljnim notama u pozadini. 


Završnica

Dugog trajanja, začinjenih
biljnih i medeno slatkih nota. 

jack-daniels-honey-tenesi-americki-viski-liker
2.4. Jack Daniels Honey
Tennessee američki viski

Jack Daniels Honey Tennessee američki viski liker (70 cl) je viski liker brenda Jack Daniels i poslednji od tipova viskija Jack Daniels-a koji vam predstavljamo kroz Whisky Fair Abecedu Brendova. Honey viski liker je mešavina originalnog Old No.7 viskija i jedinstvenog mednog likera napravljen od strane same Jack Daniel destilerije.

Sa tragovima meda i završnicom koja je prirodno glatka, Jack Daniels Honey nudi neočekivani začinjeni, slatki ukus sa cvetnim notama.

Boja

Zlatna boja meda.


Miris

Bogate note prirodnog meda
i pečenih orašastih plodova.


Ukus na nepcu

Slatki i delikatni nagoveštaji čokolade i pralina
ispraćeni glatkim, dugim notama bogatog meda i oraha.


Završnica

Dugog trajanja, začinjena i slatka
sa notama cimeta, meda i vanile.

3. Jameson mešani
irski viski

jameson-mešani-škotski-viski

Jameson mešani irski viski (70 cl) je mešani viski proizveden od strane Irish Distillers, i originalno je jedan od šest glavnih viskija iz Dablina, dok se danas destiluje u New Midleton Distillery u okrugu Cork u Irskoj. Prvobitno osnovan od strane Johna Jamesona, tada pravnika iz Škotske, koji je 1780. godine uspostavio način izrade irskog viskija koga se brend drži do današnjeg dana.

Jameson se pravi u jednoj destileriji koristeći bogate pot still (tip aparature za destilovanje) viskije od ječmenog i ne-ječmenog slada i najfinijih viskija od drugih žitarica koji se zajedno destiluju tri puta i odležavaju minimum 4 godine u hrastovim burićima, gde je trostruko destilovanje poznati “potpis” Jameson brenda po čemu ovaj viski dobio svoju prepoznatljivu glatkoću ukusa.

Boja

Zlatna boja meda.


Miris

Lagani, cvetni miris preliven sa
začinjenim i slatkim notama.


Ukus na nepcu

Izbalansiran ukus začinjenih,
orašastih nota i nota vanile sa
nagoveštajima slatkog šerija.


Završnica

Dugotrajna, glatka i blaga sa
notama meda i začina.

4. Jim Beam Bourbon
američki viski

jim-beam-white-label-burbon-americki-viski
4.1. Jim Beam White Label
Bourbon američki viski

Jim Beam White Label burbon američki viski (70 cl) je burbon viski brenda Jim Beam koji se proizvodi od strane kompanije Beam Suntory u Klermontu, Kentaki. Od 1795. godine (prekinuto za vreme prohibicije), sedam generacija Beam familije je bilo uključeno u proizvodnju viskija koji je dobio ime po Jamesu B. Beamu, koji je ponovno izgradio brend kada se prohibicija završila.

Jim Beam White Label je vodeći tip viskija ovog brenda i njihov najprodavaniji viski. Napravljen od najmanje 51% kukuruza i sveže, izvorske vode, White Label odležava u novim burićima američkog hrasta četiri godine, što je dva puta duže nego što je to uobičajeno rezultitajući u burbonu dugotrajnog i višeslojnog ukusa.

Boja

Svetlo zlatna boja.


Miris

 Sladak miris sa nežnim notama
vanile, sveže pokošenog sena, dodira
kukuruza i malo slatkoće žitarica.


Ukus na nepcu

Pun ukus sa notama hrasta
i vanile, uparenih sa blagim
notama pikantnih začina.  


Završnica

Glatka, blaga završnica srednje
dugog trajanja sa notama
kukuruza i vanile.

jim-beam-double-oak-burbon-americki-viski
4.2. Jim Beam Double Oak
Bourbon američki viski

Jim Beam Double Oak burbon američki viski (70 cl) je drugi burbon viski brenda Jim Beam koji obrađujemo kroz Whisky Fair Abecedu brendova i predstavlja drugi tip viskija Jim Beam-a od šest ukupno koje ste mogli degustirati na jednom od tri prethodno održana Viski sajma.

Lansiran 2016. godine, Jim Beam Double Oak odležava ne jednom, već dvaputa u novim hrastovim burićima, prilikom čega viski zadržava klasičnu slatkoću Jim Beam White Label-a ali i dodaje ovom viskiju dodatnu slatkoću.

Boja

Tamna boja bakra.


Miris

 Intenzivne arome vanile, karamele
i hrastovog drveta


Ukus na nepcu

Pun ukus sa notama hrasta
i vanile, uparenih sa blagim
notama pikantnih začina.  


Završnica

Glatka, blaga završnica srednje
dugog trajanja sa notama
kukuruza i vanile.

jim-beam-rye-burbon-americki-viski
4.3. Jim Beam Rye
Bourbon američki viski

Jim Beam Rye burbon američki viski (70 cl) je treći viski brenda Jim Beam koji obrađujemo kroz Whisky Fair Abecedu brendova. Jim Beam Rye predstavlja burbon viski pred-prohibicionog stila sa visokim procentom raži koji daje omaž jednom od najstarijih recepata viskija brenda Jim Beam, i destilovan je po istim standardima kojima se Jim Beam rukovodio više od 200 godina. 

Odvažan, klasičan i začinjen, old school Jim Beam Rye recept je obeležen sa toplim, začinjenim udarcima i dodirom bibera zaokruženih tragovima vanile i hrasta. 

Boja

Boja ćilibara.


Miris

Note vanile i hrasta ispraćene notama
pečenih jabuka, cimeta, muškatnog
oraščića, borovnice i crne ribizle.

 


Ukus na nepcu

Sladak, pun ukus sa blago
začinjenim notama koje dolaze
sa jakim ukusom hrasta.


Završnica

Kratka, blago slatkasta i pomalo
začinjena. Prijatne arome ledenog
čaja sa notama sirovog testa.

jim-beam-honey-burbon-americki-viski
4.4. Jim Beam Honey
Bourbon američki viski

Jim Beam Honey burbon američki viski (70 cl) predstavlja četvrti od šest tipova viskija Jim Beam-a koji ste mogli degustirati na jednom od prethodno održanih Viski sajmova i koji obrađujemo kroz Whisky Fair Abecedu Brendova. Ova verzija Jim Beam-a je odlična kombinacija pravog mednog likera i originalnog Jim Beam Burbon viskija.

Sladak ali ne preterano sladak, Jim Beam Honey ima odličan dodir zlatnog meda kojim dozvoljava da se izrazi topla slatkoća bez gubitka meke glatkoće njihovog originalnog burbona.

Boja

Bledo zlatna boja.


Miris

Slatke arome pune trenutnih
aroma vanile, žitarica, cimeta
i hrasta ispraćene medom.


Ukus na nepcu

Gust, intenzivan, sladak ukus meda
ispraćen začinjenim notama hrasta,
zagrejanog đumbira i cimeta. 


Završnica

Dugotrajna, sa mednom slatkoćom koja
se zadržava i postaje suva i začinjena.

jim-beam-white-label-burbon-americki-viski
4.5. Jim Beam Apple
Bourbon američki viski

Jim Beam Apple burbon američki viski (70 cl) je pretposlednji tip viskija brenda Jim Beam koji obrađujemo kroz Whisky Fair abecedu brendova. Apple verzija Jim Beam-a je odlično balansirana kombinacija likera od jabuke i Jim Beam Kentucky Straight Burbon viskija. 

Rezultat je viski svežeg, hrskavog ukusa sa naletom nota ukusa zelenih jabuka i toplim finišom Jim Beam burbona.

Boja

Zlatna boja meda.


Miris

Note sveže hrskave jabuke sa
nijansama karamele i vanile.


Ukus na nepcu

Svež, sočan ukus jabuke nadopunjen
karamelizovanim notama burbona.